الجمعة، 18 سبتمبر، 2009

تمليح السمك لعمل الفسيخ

طرق تمليح الفسيخ والسردين

طريقة التمليح

إحضار اى كمية من السمك البورى ( الفسيخ ) والبورى هذا اسمة بالاسواق السمكية فى مصر

ملح خشن >> وهذ ضرورى ميكنش ناعم خشن
اللى بيستخدموة بالمخللات

لازم لما تجيبى السمك البورى للتفسيخ ميكنش السمك اتحط فى الثلج قبل كدة و لا اتحط فوقة ثلج والا مش حينفع يتفسخ

الطريقة

تجيبى السمك وتحطية زى ما هو فى مصفاة و تغطيه بشاشة تحمية من الذباب
وعلشان الشمس تدخله وتحطية فى الشمس لمدة يومان كاملين او لحد ما تلاقية
ورم واتنفخ تماما وحتلاحظى انه نزل المياة والدم بتوعه تماما او تحطية
بكيس كذا يوم بالمطبخ وغلقى الكيس اوى مش لازم شمس لو مفيش شمس عندك
ثممممممم

تشيليه و تجيبى الملح الخشن وتبتدى تحشى بيه كويس الخياشيم بتاعة السمك و
تجيبى الملح و تمشى بايدك على السمكة من تحت من عند الزيل لفوق عند الراس
>>>هذا اسمة ضغط على السمكة علشان ينزل الدم الفاسد منها
وطبعا يفضل عمل هذا قبل وضع الملح بكل سمكة
وتدخلى الملح كويس بين القشور بتاعته تماما
>>> وعلى حسبة رغبتك فية حادق اوووى
او هادى التمليح مذاقة هادى
تضعى الملح بالنظر والتقدير بالعين

وتشيلى السمك فى علبه
>> وللحماية من بكتريا العلب الصفيح اوتأثير الزجاج علية
يفضل وضعة بكيس شفاف ابيض خامة كويسة
وغلق الكيس كويس
بحيث ما يدخلوش هواء تماما بعد الانتهاء من الرص
وتقلبى الكيس كل يومين يعنى تخلى تحت يبقى فوق وفوق يبقى تحت كل كام يوم علشان لو سيبناه كده السمك اللى فى اول رصه حيبقى مملح اوى
وترصيه بجانب بعضة راس وزيل وبعدين ترشى ملح علية كويس وترصصى برضة السمك
راس وزيل يعنى خلف خلاف وترشى ملح على وشة كويس وبعدين تغطيه كويس قوى و
تربطي بحيث ما يدخلوش هواء تماما او تلفية فى قطع قماش كتيرة تماما وتحطية
فى اى مكان بعيد عن الهواء المباشر تحت اى مكان بالمطبخ
انشالة حتى بفرن البوتاجاز
لمدة 10 ايام او 12 يوم وبعدها يكون الفسيخ جاهز
ملاحظة هامة جدااااااااا
الناس اللى هاتقول
احنا مش عايزين نعرضة للشمس
كذا يوم متل الفسخانية
وعايزين نملحة طبيعى شغل ستات بيووووت
اوكى فى فرق واااااحد بس
وهو انك اول ماتشترى الفسيخ تملحية على طوووووول
وبنفس الطريقة المذكورة
بس مدة التمليح مش هاتكون 12 يوم بس
لاء طبعا هاتطول شويتين تقريبا
شهر متواصل
مع وضع كمية زيت بسيطة على وجهو قبل غلق الكيس
وبين كل رصة ورصة


==============

طريقة تمليح السردين

السردين بقى بيتملح علطول يعنى لا محتاج تسيبيه بره ولا اى حاجه يادوب
ترصيه فى علبه وبين كل رصه سردين والتانيه بترشى ملح خشن >>>
خالى بالك من كمية الملح
لانة بيستوى بسرررررعة
ويادوب اسبوع بالكتيرررر
حسب حجم السردينة
وسماكتها طازة ومتماسكة ولا طرية شويتين

التحضير

نحضر السردين الطازج تماما وليس بة ماء . ( من شروط نجاح تمليح السردين ان
يكون طازج تماما وبدون غسيل والوعاء محكم الغطاء ليس بة هواء )

طريقة التجهيز

نحضر برطمان او علبة على ان يكون لها غطاء محكم . - وايضا نحضر كيس نايلون
ونضعة داخل البرطمان او العلبة وترص فية السردين كذلك - راق سردين ثم ملح
كاف : للتغطية وتكرر العملية حتى تنتهى كمية السردين المطلوبة. - يرص على
الوجة ملح وبة قليل من الشطة ويغلق الكيس تماما ويغلق ايضا الوعاء الذى بة
ويكون محكم الغطاء تماما ولا يتخللة اى هواء . - يترك لمدة اسبوع او اكثر
حتى يملح .

وبالهناء والشفاء
وكل سنة وانتم طيبين


هناك تعليق واحد: